O nas

Gostilna s prenočišči ARVAJ

Gostilna s prenočišči ARVAJ stoji na slikoviti legi nad kanjonom reke Kokre, ponuja med drugim najboljšo kranjsko klobaso, ki je zašpiljeno dobra od leta 1896.

Prav tako pa velik del ponudbe sloni na lokalnih pridelovalcih in hišnih mesnih dobrotah, za kar se ponašamo z znakom gostilna Slovenija.

Zakaj je kranjska samo ena prava?

Narejena je iz najkakovostnejšega svinjskega mesa slovenskega porekla in ne vsebuje aditivov - razen nitritne soli. Zato predstavlja slovensko kulinarično posebnost, ki sodi v sam vrh slovenske dediščine. Kranjska klobasa je simbol tradicionalne slovenske prehrane, na katerega smo lahko ponosni.

Zakaj >> Zašpiljeno dobra od 1896

V leto 1896 sega ena najstarejših pisnih omemb kranjske klobase Katharine Prato v kuharski knjigi >> Suddeutche Kuche <<.

V njej govori o načinu kuhanja te slovenske dobrote. Najstareše navodilo za izdelavo in pripravo kranjske klobase, ki jo odlikuje tudi značilna lesena špila, pa je bilo objavljeno leta 1912. Sicer pa se je kranjska klobasa razvila še v času avtroogrske monarhije, v začetku 19. stoletja. Izvira iz območja Gorenjske, od koder se je preko osrednje Slovenije razširila po vseh slovenskih deželah. Številni mesarji so zalagali tržišče vse do Dunaja.

Kateri Franc je vzkliknil: >>To pa ni navadna, ampak kranjska klobasa!<< Franc Jožef.

O slovesu te dobrote pove veliko ta anekdota. Nekoč se je s kočijo peljal z Dunaja proti Trstu in se ustavil v znani furmanski gostilni na Gorenjskem ob deželni cesti. Želel se je okrepčati in povprašal gostilničarja, kaj mu lahko ponudi. < Ta pa je naročil klobaso in ko jo je pokusil, je navdušeno dejal:  << To pa ni navadna, ampak Kranjska klobasa! <<

Kako je šla kranjska s trebuhom za kruhom?

Slovenci so jo med izseljevanjem ponesli v svet in jo naredili svetovno prepoznavno. V germanskem svetu jo poznajo pod imenom krainer wurst, v anglo - ameriškem pa koz kransky sausage. Slovenski proizvajalci kranjske klobase so se zato odločili, da postane zaščiten proizvod z geografsko označbo in ji tako priznali in znova omogočili zaslužen status odličnosti.

Jedilni list je sestavljen v sodelovanju z lokalnimi pridelovalci.

b42e6065-c2cb-4c28-88ac-4b79fc653624 (1)
a4aa2ecd-928d-4409-8ed4-d68d0283a951

Povpraševanje

Pošljite nam sporočilo in z veseljem Vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času!